Co to są białka? To podstawowe składniki budulcowe organizmów. Są one zbudowane z kilku pierwiastków, jednak większość białek składa się z pięciu podstawowych pierwiastków takich jak: węgiel (C), wodór (H), tlen (O), azot(N), siarka (S). Wzór ogólny
Struktura (budowa) białek Pierwszorzędowe Drugorzędowe Trzeciorzędowe Czwartorzędowe
Struktury pierwszorzędowe O pierwszorzędowej strukturze białek decyduje to, że aminokwasy mogą łączyć się ze sobą w różnej kolejności. Struktury drugorzędowe Białka posiadają dwie struktury drugorzędowe: skręconą prawostronnie w cylindryczne spirale tzw. linie śrubowe (α-helisy) i strukturę β-tzw. strukturę pofałdowanej kartki papieru (dwa równoległe do siebie łańcuchy polipeptydowe są połączone wiązaniami wodorowymi).
Struktury trzeciorzędowe Skręcone łańcuchy w przestrzeni są względem siebie różnie ułożone. Między nimi tworzą się połączenia w postaci mostków zbudowanych z atomów siarki, na tą strukturę wpływają także oddziaływania jonowe i oddziaływania hydrofobowe (czyli wzajemne odpychanie się cząsteczek wody).
Struktury czwartorzędowe Czwartorzędowa struktura jest wtedy, gdy w skład białka wchodzi więcej niż jeden łańcuch polipeptydowy. Przykładem jest hemoglobina. hemoglobina
Hemoglobina Hemoglobina– czerwony barwnik krwi, zawarty w erytrocytach, którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu – przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach. Mutacje genu hemoglobiny prowadzą do chorób dziedzicznych: anemii sierpowatej, talasemii lub rzadkich chorób zwanych hemoglobinopatiami.
Podział białek Ze względu na rozpuszczalność i kształt cząsteczek: Fibrylarne (włóknowe) Globularne (kłębkowe) Ze względu na pełnione funkcje: katalityczne ruchowe transportowe hormonalne
Białka fibrylarne mają cząsteczki wydłużone, nitkowate, są trudno rozpuszczalne bądź wcale nierozpuszczalne w wodzie. Należą do nich m.in. kolagen(występuje w skórze, ścięgnach i kościach), miozyna(mięśnie), keratyna (włosy, paznokcie, kopyta i pióra), fibroina i serycyna (jedwab). Potrójna helisa kolagenu.
Białka globularne- mają cząsteczki w przybliżeniu kuliste. Należą do nich m.in. albuminy i globuliny. Są one składnikiem płynów ustrojowych. Albumina rozpuszcza się w wodzie natomiast globulina nie. Ludzka albumina osocza krwi.
Właściwości fizyczne Rozpuszczają się w wodzie, Są roztworem koloidalnym, Ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury, Mają duży współczynnik załamania światła.
Właściwości chemiczne Ulegają denaturacji, czyli procesowi ścinania się białka pod wpływem zasad, kwasów, soli metali ciężkich i podwyższonej temperatury. Jest to proces nieodwracalny Ulegają wysalaniu, czyli niszczeniu struktury białek pod wpływem soli metali lekkich. Jest to proces odwracalny.
Doświadczenia Wykrywanie wiązań peptydowych: w mleku w serze białym w rosole w białku jaja kurzego: za pomocą reakcji biuretowej - Cu(OH)2 oraz reakcji ksantoproteinowej – HNO3. [img][/img]
Przykro mi ale nie ma obrazków...[img][/img]
|