FORUM KLASY II F

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-04-27 19:40:11

__kasia_2

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2011-01-17
Posty: 9
Punktów :   

Chemia- BIAŁKA

Co to są białka?
    To podstawowe składniki budulcowe organizmów. Są one zbudowane z kilku pierwiastków, jednak większość białek składa się z pięciu podstawowych pierwiastków takich jak: węgiel (C), wodór (H), tlen (O), azot(N), siarka (S).
Wzór ogólny


Struktura (budowa) białek
    Pierwszorzędowe
    Drugorzędowe
    Trzeciorzędowe
    Czwartorzędowe

Struktury pierwszorzędowe
    O pierwszorzędowej strukturze białek decyduje to, że aminokwasy mogą łączyć się ze sobą w różnej kolejności.


Struktury drugorzędowe
Białka posiadają dwie struktury drugorzędowe:
skręconą prawostronnie w cylindryczne spirale tzw. linie śrubowe (α-helisy) i strukturę β-tzw.     strukturę pofałdowanej kartki papieru (dwa równoległe do siebie łańcuchy polipeptydowe są połączone wiązaniami wodorowymi).









Struktury trzeciorzędowe
    Skręcone łańcuchy w przestrzeni są względem siebie różnie ułożone. Między nimi tworzą się połączenia w postaci mostków zbudowanych z atomów siarki, na tą strukturę wpływają także oddziaływania jonowe i oddziaływania hydrofobowe (czyli wzajemne odpychanie się cząsteczek wody).






Struktury czwartorzędowe
    Czwartorzędowa struktura jest wtedy, gdy w skład białka wchodzi więcej niż jeden łańcuch polipeptydowy. Przykładem jest hemoglobina.
hemoglobina

Hemoglobina
    Hemoglobina– czerwony barwnik krwi, zawarty w erytrocytach, którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu – przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach. Mutacje genu hemoglobiny prowadzą do chorób dziedzicznych: anemii sierpowatej, talasemii lub rzadkich chorób zwanych hemoglobinopatiami.

Podział białek
Ze względu na rozpuszczalność i kształt cząsteczek:
    Fibrylarne (włóknowe)
    Globularne (kłębkowe)
Ze względu na pełnione funkcje:
    katalityczne
    ruchowe
    transportowe
    hormonalne

    Białka fibrylarne mają cząsteczki wydłużone, nitkowate, są trudno rozpuszczalne bądź wcale   nierozpuszczalne w wodzie. Należą do nich m.in. kolagen(występuje w skórze, ścięgnach
    i kościach), miozyna(mięśnie), keratyna
    (włosy, paznokcie, kopyta i pióra),
    fibroina i serycyna (jedwab).
      Potrójna helisa kolagenu.
   




Białka globularne- mają cząsteczki w przybliżeniu kuliste.  Należą do nich m.in. albuminy i  globuliny. Są one składnikiem płynów ustrojowych. Albumina rozpuszcza się w wodzie natomiast globulina nie.
Ludzka albumina osocza krwi.







Właściwości fizyczne
    Rozpuszczają się w wodzie,
    Są roztworem koloidalnym,
     Ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury,
    Mają duży współczynnik załamania światła.

Właściwości chemiczne
    Ulegają denaturacji, czyli procesowi ścinania się białka pod wpływem zasad, kwasów, soli metali ciężkich i podwyższonej temperatury. Jest to proces nieodwracalny
    Ulegają wysalaniu, czyli niszczeniu struktury białek pod wpływem soli metali lekkich. Jest  to proces odwracalny.


Doświadczenia
Wykrywanie wiązań peptydowych:
    w mleku
    w serze białym
    w rosole
    w białku jaja kurzego:
    za pomocą reakcji biuretowej - Cu(OH)2 oraz reakcji ksantoproteinowej – HNO3.
[img][/img]







Przykro mi ale nie ma obrazków...[img][/img]

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
http://greyresearch.com/ kosmetyki